Het verhaal achter nathalie vleeschouwer

No nonsense with a twist.

Nathalie Vleeschouwer is het lifestyle modelabel van de gelijknamige ontwerpster, onafhankelijk en diepgeworteld in Antwerpen sinds 1990 met internationale resonantie. Een open universum waar puurheid, verfijning en een speelse knipoog hand in hand gaan.

De Belgische ontwerpster lanceerde haar collectie in 2011, de wortels van haar modehuis gaan terug tot 1990. Inspiratie komt uit alle windhoeken, maar wordt door Nathalie en haar creatief team gedistilleerd in het hoofdkwartier in Antwerpen. Doordat de ziel van de collectie onvoorwaardelijk verbonden is met de ontwerpster zelf, heeft de collectie een authentiek karakter en evolueert deze continu, net zoals Nathalie’s creatieve hersenspinsels.

Ervaring, vakmanschap en duurzame samenwerkingen met een handvol leveranciers en ateliers staan aan de basis van elk kledingstuk dat haar naam draagt. Met liefde gemaakt om herhaaldelijk te dragen en elk seizoen weer anders te kunnen combineren. Waar de creativiteit van de halfjaarlijkse collectie stopt, begint die van jou.

Lifestyle brand

Nathalie Vleeschouwer is een lifestyle brand. De focus ligt sinds 2011 op women’s wear, maar het universum breidt steeds verder uit. In de voorbije jaren kwam er een mannenlijn bij, een huisparfum, een eigen zonnebrillenlijn, swim wear, schoenen en er zit nog veel meer aan te komen in de volgende seizoenen.

Doorheen de jaren is Nathalie Vleeschouwer meer dan een merk geworden waarop je kan vertrouwen voor kleding, maar staat het voor een volledige stijl en filosofie.

Familiebedrijf met teamwork als drijfveer

De ontwerpster staat aan het hoofd van het bedrijf Natale. Het bestuur van Natale is in handen van Nathalie zelf en haar man, Jan. Ze runnen het bedrijf samen sinds de jaren ’90.

Hun oudste dochter, Felix, kwam bij het team in 2017, zoon Lion vervoegde Natale in 2023. De jongste dochter studeert nog.

Dagelijks zijn een 40-tal mensen voor en achter de schermen actief, van patroonmaakster tot verkoopster in de winkel. Door zo min mogelijk werk uit te besteden, wordt ervaring gebundeld en zorgt dit voor een dynamische cultuur.

Nathalie Vleeschouwer is de hoofdontwerpster binnen een creatief team en werkt met een eigen patroonmaakster. Elk ontwerp wordt van A tot Z door ons team uitgewerkt. We streven naar vertrouwensrelaties met al onze leveranciers en fabrikanten en daarin is transparantie en een langetermijnsamenwerking essentieel. We bezoeken onze partners dan ook geregeld op de werkvloer om de banden te versterken en een echte vertrouwensrelatie op te bouwen met wederzijds respect.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen & duurzaamheid

Respect voor mens, milieu en maatschappij vormen een belangrijk onderdeel van de normen en waarden bij Natale.

Door voor kwaliteit te kiezen aan correcte prijzen als uitgangspunt, hopen we bij te dragen aan de verduurzaming van de mode-industrie. Er worden bewust maar twee collecties per jaar uitgebracht en we doen niet mee aan hypes of overproductie. Met deze lange-termijn visie kunnen we eerlijke mode maken waar je lang plezier aan beleeft en waar zowel de maker als de drager trots op mag zijn.

Onze producten worden gemaakt zonder kinderarbeid, onder aangename werkomstandigheden en met een eerlijk loon bij gecontroleerde leveranciers waar we partnerships mee opbouwen met een langetermijnvisie.

Omdat het creatieve, het commerciële en het administratieve team onder één dak gehuisvest is in Antwerpen, blijft de impact op het milieu beperkt. Ook in de rest van de productieketen proberen we de impact op het milieu te minimaliseren. Daarom houden we meer dan de helft van de productie nu al meer dan 20 jaar in België voor zowel confectie als breigoed.

De overige productie is verdeeld over Portugal (confectie), Turkije (de HAND-capsule collectie) en China (het fijne breigoed).

We zetten atelierbezoeken actief op onze agenda, zodat we goed de vinger aan de pols houden en de werkomstandigheden met onze eigen ogen zien. De zoon van Nathalie deed zijn stage gedurende een half jaar in China bij onze breigoedfabrikant. We doen hier ook actief verslag van in onze nieuwsbrieven en via social media. Volg onze communicatiekanalen dus zeker als je mee achter de schermen genomen wil worden.

Stap voor stap proberen we elk seizoen ook meer ecologische stoffen in de collectie te integreren, naargelang het aanbod en steeds met een correcte prijs-kwaliteit verhouding voor ogen.

 

Een levenswerk

Nathalie Vleeschouwer kreeg mode al van thuis uit mee, haar vader was inkoper bij een kledinggigant en als kind deed ze al niets liever dan mee te gaan naar de grote kledingfabrieken. De Modeacademie in Antwerpen was de volgende logische stap, maar op 22-jarige leeftijd ruilde ze de Academie in voor haar eigen leerschool. Ze startte in 1990 met Fragile, een zwangerschapscollectie. Het was ongezien in die tijd om zwangerschapskleding modieus te maken. Nathalie werd zo een van de mondiale pioniers voor de zwangerschapsmode. De collectie had succes van Antwerpen tot Tokio, vele andere merken zijn in Fragile ’s voetsporen getreden.

Aangemoedigd door de bekroning met de Womed Award in 2010 voor vrouwelijk ondernemerschap voelde Nathalie zich klaar voor een nieuw verhaal, naast Fragile. Om het authentieke karakter van deze nieuwe collectie te onderstrepen, kreeg deze haar eigen naam, Nathalie Vleeschouwer.

De eerste collectie werd op de internationale beurs van Parijs in september 2010 voorgesteld en lag in de winkels in de lente van 2011.